kunst met een verhaal

over een bijzondere kunstuitleen in Amsterdam West

Monique Cornelissen in de nieuwe ruimte van Beeldend Gesproken

Monique Cornelissen in de nieuwe ruimte van Beeldend Gesproken

“Wat kunnen we hier nou aan doen?”, Monique kijkt vragend. We staan buiten in de zon voor de kunstuitleen in de Borgerstraat. We drinken koffie en warmen op. Verkleumd zijn we terug gekomen van het bezoekerscentrum van De Hallen. Een huurdersbijeenkomst is vaak even doorbijten. Aanwezigheid is gewenst en vaak ook interessant, maar het is er koud en Beeldend Gesproken wordt tijdens het overleg een beetje ondergesneeuwd door de grote spelers van het project. We praten over overeind blijven staan tussen grote spelers in het algemeen en je niet laten passeren als kleine organisatie, als vrouw ook. Je stem laten horen, maar toch vooral jezelf blijven. “Onze tijd komt wel, we zijn hartstikke goed bezig en hoeven eigenlijk niet zo hard te schreeuwen”, is de conclusie. En daar zou Monique Cornelissen, directeur van kunstuitleen | galerie Beeldend Gesproken, wel eens gelijk in kunnen hebben. Feit is dat de kunstuitleen van Amsterdam West het al sinds 1992 prima doet. Een kunstuitleen met kunst van 120 kunstenaars uit het hele land. 2000 werken in de collectie en een klantenkring die bestaat uit bedrijven en organisaties uit de hele randstad en particulieren uit West, Zuid en Centrum. En nu dus de mogelijkheid om uit te breiden in De Hallen.

“Ik dacht helemaal geen kans te maken, het is een groot project”, verteld Monique als ik haar vraag hoe ze bij de happy few is gekomen. “Ondanks dat ik dacht geen kans te maken, ben ik toch naar een van de eerste buurtmeetings in De Klinker gegaan. Ik was benieuwd wat er ging gebeuren en of er mogelijkheden voor Beeldend Gesproken waren”. Monique glimlacht als zij vertelt over de buurtbewoners; een aantal zat met de hakken in het zand op de buurtbijeenkomst. Harry de Winter had een plannetje voor De Hallen, Off Broadway heette het, en daar waren zij niet van gecharmeerd. En dan kan Amsterdam West erg stug zijn.

Op een volgende buurtbijeenkomst werden geïnteresseerden gevraagd hun ideeën te presenteren. Monique nam een slideshow mee met kunstwerken uit de collectie en vertelde enthousiast over haar Beeldend Gesproken.
“Twee volle avonden zijn gevuld met presentaties van mensen uit de buurt. Er waren zoveel verschillende plannen en ideeën, geweldig!”.
In het hoofd van architect Van Stigt was er plek voor non-profit, naast het commerciële. Beeldend Gesproken werd uitgekozen om vorm te gaan geven aan De Hallen. De rest is geschiedenis.

Monique mag uitbreiden en kan niet wachten om de 15 kunstenaars op de wachtlijst ruimte te bieden.
“Beeldend Gesproken gaat voor reuring zorgen in de passage van De Hallen. Het hele jaar door. We gaan groter, er komt een podium en er is meer ruimte voor de galerie en dus voor exposities. Als de openingsexpositie ‘thin lines big waves‘  voorbij is op 20 april, openen we de volgende tentoonstelling ‘het andere verhaal‘ op 25 april in samenwerking met Stadsdeel West”.

Op naar De Hallen dus. Een prestigieus project dat wel eens zou kunnen gaan uitgroeien tot dé hotspot van Amsterdam. De oude tramremise wordt verbouwd met behoud van stijl, maar met een nieuwe functie. Een centrum voor media, cultuur, mode en ambachten, met daarbinnen ruimte voor kleinschalige werkgelegenheid. Dit alles middels duurzaam denken, werken, bouwen en exploiteren. En hier past Beeldend Gesproken uitstekend tussen.
Beeldend Gesproken verhuurt en verkoopt kunstwerken van professionele kunstenaars met een psychiatrische achtergrond. “Mensen verwarren het wel eens met een dagbesteding voor mensen met een beperking”, vertelt Monique, “maar dat is toch wat anders.”
“Onze kunstenaars zijn stuk voor stuk professionele kunstenaars. Het enige verschil met andere kunstenaars is dat zij een psychiatrische achtergrond hebben of hebben gehad. Wij houden contact met de kunstenaars en als iemand van de radar verdwijnt, signaleren wij dat vaak als eerste. We gaan dan informeren bij de kunstenaar of bij familieleden. We proberen weer contact te krijgen.”

De relatie die Beeldend Gesproken heeft met haar kunstenaars is blijvend. Iets wat in de maatschappij niet altijd vanzelfsprekend is. Als je uitvalt door psychische problemen, is dat op zich al heel naar en verwarrend. Voor jezelf en voor je omgeving, alles staat op losse schroeven. Daarnaast beland je in de ziektewet of je verliest zelfs je baan, je doet niet meer mee.
Echter niet bij Beeldend Gesproken. Zodra het weer beter met de kunstenaar gaat, kan hij of zij weer aan de slag en pakken Beeldend Gesproken en de kunstenaar samen de draad weer op. Deze draad weer oppakken is van groot belang en van onschatbare waarde voor mensen met een psychiatrische achtergrond.
Monique kijkt serieus als we komen te spreken over dit onderwerp en geeft het voorbeeld van een kunstenares, die hoog opgeleid is en aangesloten is bij Beeldend Gesproken. “Een bijzonder intelligente vrouw, met een heldere visie op kunst en psychiatrie en hier ook lezingen over geeft. Echter heeft zij niet zo heel lang geleden een psychose gehad, dat kan namelijk iedereen gebeuren, waardoor ze alles kwijt is geraakt, haar atelier, haar netwerk, ze was zelfs een lange tijd onvindbaar. Als iemand als zij weer op de stoep staat bij Beeldend, dan schiet ik echt even vol en ben blij dat zij haar leven kan oppakken en weer mooi werk kan gaan maken”.
“Dit is een nogal zwaar voorbeeld, hoor, er zijn ook vele lichtere voorbeelden”, nuanceert Monique. “Het gaat om het contact en begrip. We bieden zekerheid in onzekere tijden.”

De kunstenaars die aangesloten zijn bij Beeldend Gesproken maken prachtig werk, en vanaf 5 april zal het beste werk van alle kunstenaars te zien zijn in de nieuwe stijlvolle ruimte in De Hallen. De expositie ‘thin lines big waves‘, een overzichtstentoonstelling, wordt dan geopend.  En op 5 april is het open huis tussen 11 en 16 uur en is iedereen welkom om te komen kijken, luisteren, kennismaken, meedenken.
Het nieuwe Beeldend Gesproken en de inspirerende omgeving van De Hallen lenen zich bij uitstek voor het bezichtigen van kunst, beetje rondsnuffelen tussen de beelden, op zoek gaan naar verhalen. Beeldend Gesproken gaat een culturele impuls geven aan deze buurt en aan de stad. En die plek tussen de groten? Beeldend Gesproken heeft haar eigen stem, haar eigen verhalen. Dat blijft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s